Wednesday, May 29, 2013

Kauppakassi anopille.

Jostakin blogista bongasin viikko-pari sitten kivan äitienpäivä lahjaidean. Paljon näkee tehtävän lasten käden ja jalan kuvia erilaisiin tekstiileihin painettuna, mutta tällaiseen en ollut ennen törmännyt. Idean oli mielestäni hauska ja ajattelin toteuttaa sen ensi vuonna äitienpäivänä. Vaan kävikin niin, että ollaan lähdössä piakkoin miehen äidin luokse Ruottiin, ja jotain kivaa teki mieli itse tehdä vähän niinkuin tuliaisiksi ja lapsilta muistoksi. Vuosi sitten anoppi ihailikin omaa kangaskauppakassiani kun olin juuri sellaisen itselleni tehnyt, sen muistettuani oli käsipainatus idea valmis!

 
Perus muovikauppakassi mallilla ompelin kassin. Näitä olen tehnyt aiemmin yhden tällaisen isomman ja yhden pienemmän miehelle eväskassiksi töihin. Joka kerralla olen tuon pohjan ommellut erilailla; ensiksi oikein, toiseksi luulin tekeväni oikein mutten sitten tehnytkään ja nyt kolmannella kerralla meinasin tehdä ensin väärin kuten kakkoskassin, mutta hoksasin virheen ja korjasin sen. Kävi sitten kuitenkin niin, että olin keksinyt kolmannen tavan pohjan ompelulle... Mutta antaa olla! Toimii se noinkin eikä sitä huomaa muuten kuin jos pohjaa katsoo. Ensimmäisellä kerralla oli aukileikattu muovikassi vieressä ja siitä kyttäilin miten ompelen, nyt en jaksanut. Kuvittelin jo osaavani kätevästi ulkoa :)

 
Voin kertoa, että on haasteellista saada kaksi vuotiaan kädellä painettua kädenjälki kankaaseen. Tokikin on uutta kun käsi maalataan jonkun väriseksi ja pitäisi osata vielä painaa se käsi tuohon kankaaseen niin, että sormet olisivat hieman erillään toisistaa ja vielä sekin, että käsi täytyy pitää paikallaan eikä heti liikuttaa sitä kun on sen siihen kankaalle läntännyt. Ehkä seuraavalla kerralla selkeämpi kädenjälki. On se kuitenkin ihana noinkin! Hauskasti näistä sai piirrettyä kukkia. Lehdet on painettu omasta pihasta noukituilla syreeneiden lehdillä ja kukan varsi piirretty ikuisuuden vanhalla kangastussilla. Pikaisesti keksitty idea tehdä nämä kassit, joten tehtiin niillä mitä on :)

 
Jopa miehen yläasteikäinen teinipoika suostui värjäämään kätensä siniseksi ja osallistumaan kukkakassin askarteluun isoäidillensä. Tässä tuo idea näkyykin ehkä paremmin kuin 2-vuotiaan töherryksessä.
 


Monday, May 20, 2013

Muutamia vaatteita serkuksille.

Tällä kertaa muutama yksittäinen vaatekappale pimulle ja serkullensa.
 
Ensimmäisenä verkkarit niin tutulla omalla kaavalla. Älyttömän nopsaa noiden housujen ompelu :) Resorivyötärössä mukana kuminauha. Yhdet housut tein ilman, mutta todettiin, että kuminauha pitää olla! Verkkakangas noin kaksikymmentä vuotta mukana kulkeutunutta, tuosta lilasta kankaasta on mun isoveljelle aikoinaan äitee verkkapuvun ommellut. Nyt housut siitä sai siskon poika.
 


Vaihteeksi taas yksi huppariliivi. Vetoketjua vailla oli pari viikkoa, mutta vihdoin sekin on saatu ostettua ja ommeltua. Limenvihreä joustofrotee oli hauska, hupun vuorina ja taskuissa pesukarhu joustofroteeta. Kuvaus ei oikein anna niiden näkyä... Ennen en ole joustofroteesta mitään ommellut. Leikkasin myös leggarinkaavat limestä, ompelinkin ne, mutteihan ne nyt mahdu leggareina. En oikein tajunnut, ettei joustoa ole leggareihin sopivaksi.


Eilis illan ompeluksena kaksi teepaitaa. Kesäilosta pimulle ja siniraitainen pimun serkulle. Pääntiet näyttää vähän ahtaille... toivottavasti ei ole!


Saturday, May 18, 2013

Verkkaripuku pimulle.

Samoilla tutuilla kaavoilla sai pimu verkkapuvun täksi kesäksi. Vihreä verkkakangas on lapsuudestani saakka mukana kulkeutunut äidiltäni mulle. Hupun vuorina ja taskujen paikoilla kirpparilta ostettua ankka joustofroteeta.
 

Tikkaukset keltaisella näkyy kivasti. Myös hupun saumassa ja pääntien - hupun saumassa kaksoistikkaukset. Harvoin jaksaa ylimääräisiä tehdä, mutta nyt se tuntui sopivan urheilulliseen asuun hienosti.


Huppariliivi vain on vielä vailla vetoketjua. Ei löytynyt Eurokankaasta oikeaa vihreän sävyistä enkä sitten tajunnut kaupassa ollessani, että se voisi ihan hyvin olla myös keltainen! Joten kun uudestaan sinne saakka pääsee, tulee huppariliivikin käyttöön. Toivottavasti pian, ettei jää käyttämättä.

Sunday, May 12, 2013

Koiramaisia vaatteita.

Sisko kaivoi pienen kangasvarastonsa ja antoi pari kangasta, joista ommella lapsilleen muutaman vaatteen kesäksi. Toiveena oli parit pökät pojalle, shortsit ja hame tyttövauvalle.

Ihanimmasta kankaasta lähdin liikkeelle ja ompelin niin tutuksi tulleet housut (oma kaava) ja huppariliivin pojalle kokoa 98 (kaava Ottobre Design). Housut ja huppariliivi on yhteiskäytössä aika koiramainen, ehkä käyttää mieluummin kumpaakin erikseen. Tai menee vaikka naamiaisasuna toinen silmän ympärys mustaksi maalattuna ;)

En viitsinyt käyttää värillistä resoria, koska vaatteet menee käyttöön tulevaisuudessa myös tytölle. Joten houkutteleva poikamainen sininen sai väistyä muihin projekteihin ja valittiin neutraalia mustaa.Mallina toimi taas meidän oma pimu. Tällä kertaa pimun joutui kuvattavaksi lahjomaan äitienpäiväkakulla.

Thursday, May 09, 2013

Jumpsuit kokoa 4 kk vauva.

Viikon oli työn alla siskon 4 kk tytölle jumpsuit. Resoria ja vetoketjua se odotti puolivalmiina. Vihdoin posti ne toissapäivänä päivä toi ja sain ommeltua jumpsuitin valmiiksi. Lähdettiin pimun kanssa sitä eilen aamupäivällä viemaan saajalleen, säkällä muistin sen ottaa edes mukaan. Matkalla muistin, ettei valokuvaa tullut otettua. Äkkiseltään otin kuvan sitten puhelimen kameralla. Kuvan laatu on siis surkea, huono valaistus ja värit päin mäntyä!Punaista collegea, pinkit resorit ja hupussa punavalkoinen kilpikonna trikoo. Kokona 74. Tähän ei siskon toiveesta laitettu trikoovuorta, että olisi kesällä mahdollisimman käyttökelpoinen. Ei ainakaan ole liian kuuma, fleecehaalarin käydessä kuumaksi voi käyttää tätä.

Vielä olisi pari vetoketjua vaille valmista vaatetta odottelemassa. Siskon pojalle ja tytölle pino kankaita vaatteiksi ommeltavaksi. Äitienpäivä lahja tekemättä. Kolme takkia vetoketjun vaihtoa vailla (yksi odottanut vaihtoa jo yli vuoden)...

Monday, May 06, 2013

Kevät vaatteita.

Jonkun aikaa ehdin miettimään pimulle uutta kevät takkia. Muokkasin paria kaavaa pikkasen poistaen kaiken ylimääräisen, koska hakusessa oli ihan perusmallinen takki. Tuntuu, että tuo 98 koko on vielä niin pieni, ettei mikään erikoinen näytä oikein miltään. Perusmalliset miellyttää silmää toisaalta kyllä enemmän. Kypäräpipa on oma kaava jo viime syksyltä.


Takin päällikangas ja vuori on perus puuvillaa, välissä ohut vatiinin tyylinen kangas antamassa lisälämpöä. Ompelin hihansuihin myös resorit, jottei kylmä pääse hihasta sisään. Huppukin takissa on, muttei näy kuvassa, koska siitä tuli suhteellisen pieni. Päähän se kyllä mahtuu.

Toinen takki taitaa olla tulossa ilman vatiinilämmikettä. Pitäisi saada kevät tennareihin mätsäävän sävyinen takki, ja siis nimenomaan lämpösemmille keleille tarkoitettuna versiona.

Ompelin pimulle myös yhden pitkähihaisen t-paidan. Tyttö ja rattaat - kangas on tytölle ja myös äiskälle mieluinen. En tiedä tarvitaanko erityisemmin lisää t-paitoja, mutta lyhythihaisena täytyy muutama vielä tehdä.


Uutta ommeltua vaatetta on jo muutama pinossa odottamassa vetoketjuja. Tuo on aina se mikä uupuu, vetoketjut!