Friday, March 22, 2013

Jotain pientä.

Edellisen postauksen sydänleggarit saivat uuden vyötärön. Ajattelin, että mitään en pura, mutta vyötäröstä pitää tulla korkeampi! Poistin kuminauhan vyötärökujasta ja leikkasin silmämääräisesti oikean kokoisen resorin, huolittelin resorin alareunan ja ompelin kiinni vyötäröön kaksoistikin ylintä tikkiä pitkin. Ja vielä yksi tikki housun yläreunaan, ettei lörpötä rumasti. Ja nyt on sopivan kokoset!


Joku aika sitten (ehkä jo ennen joulua) ostin FB-kirppiksen kautta kaksi Suomi T-paitaa. Koossa 150 ja hintaan 0,50 e kpl. Kukaanhan ei meillä käytä kokoa 150, ainakaan vielä vähään aikaan, mutta paidat nähtyäni tiesin jo mitä niistä on tulossa. Toteutus vain odotti inspiraatiota.Miehelle mustasta ja miehen teini-ikäiselle pojalle sinisestä pipat. Teinikokoisen tein täysin mutu-tuntumalla ja hyvä tuli! Aamulla ne odotti saajiaan keittiön pöydällä :)

Kaksoisneulaa kun en vieläkään ole uutta saanut hommattua, niin tikkasin normineulalla kaksi tikkiä vierekkäin. Juksata saa jos kukaan ei sitä huomaa ;)


Tuesday, March 19, 2013

Hihattomia.

Kun ompelukoneessa katkeaa neula, ottaa päähän! Kun se katkennut neula on kaksoisneula, ottaa päähän ihan hemmetisti! Kun niitä katkeaa kolme parin viikon aikana, raivostuttaa!

Vaikka sitä kaksoisneulaa ei nyt TAASKAAN ole, ompelen sitten normineulalla, vaikkei jälki mielestäni niin hienoa olekaan. Ja se ärsyttää. Uuden neulan hankkimiseen menee kuitenkin pari viikkoa, eikä sitä aikaa voi olla ompelematta jos juuri nyt huvittaa ommella jotain sellaista mihin sitä kaksoisneulaa todella kovasti tarvitsisi! Ja jos se ompelus jää vielä kesken niin pakkohan se on loppuun ommella, muuten ne keskeneräiset kerääntyy. Kuten tällä hetkellä kaksi odottaa vetoketjua. Siinäkin menee aikaa, että saa ne hankittua! Onneksi meille kotiäideille on keksitty nettiputiikit!


Ostin kaksi jämäpalaa kesäiloa kun kovasti halusin pimulle pipon kevääksi juuri kyseisestä kankaasta. Sama koko mahtuu vielä mikä viime syksynäkin mahtui.

Yksi ilta ihan vahingossa tajusin, että mun täytyy ommella pimulle ja serkullensa hihattomia kesäksi. Samassa muistin, että uusimmasta Ottobrestahan (1/2013) löytyy hihattoman verkkopaidan (uunopaita :) ) kaava. Joten eipä kun kaavoja piirtämään ja kankaat hihattomiksi.

Sydänleggarit tein samalla omalla kaavalla kuin pari postausta aiemmat raitaleggarit. Näissä housuissa vikana on vain se, että vyötärö on liian matala! En tiedä miten siinä niin kävi, kun aiemmin ommellut on juuri hyvät. Ehkä resoria jatkeeksi, että housuja viitsii edes käyttää.


Lilamusta tähti toppi on pimulle, sinivihreäraidallinen siskon pojalle. Ärsyttävästi pääntie venähti sinivihreässä ompelussa ja sepäs vasta ärsyttää! Paidan kuitenkin pimun serkulle annoin, ehkä sitä tulee käytettyä alloista huolimatta. Tähtipaitakangasta oli sen verran vähän, etten käännevaraa saanut leikattua, joten helma on ihan vain huoliteltu saumurilla. Kelpaa käyttöön siitä huolimatta.

Tällä kertaa hieman negatiivisempaa asennetta, ehkä seuraavalla kerralla parempaa :)

Wednesday, March 13, 2013

Punaista ja pinkkiä.

Nyt on äiskä taas ommellut! Tästä on vaihteeksi oikein innostunut! Nyt oli vuorossa huppariliivi ja housut. Housut sain valmiiksi juuri ennen yhtä viime yönä :)


Huppariliivi on Ottobren 3/12 (?) lehdestä. Tein miehustan collegesta ja vuorin yksivärisestä trikoosta, paitsi huppuun ja taskuihin tietenkin kuviollista kun kerran tulivat näkyviin. Tein koon 98 kaavoilla ja silti tuli huppariliivistä kittana (nyt käytetään kokoa 92)! Malliin oli laitettu nepparikiinnitys, mutta minä laitan tuohon vetoketjun lisäväljyyttä antamaan. Vetoketju vain on vielä kaupassa...


Housut tein omalla kaavalla, taskun mallin vain otin hupparin kaavasta. Pökät on velourista ja vyötärölle laitoin resorin, jonka sisälle kuminauhan. Nuo resorivyötäröt ei pelkistään ole kovin hyvät menevälle muksulle. Tuppaa pöksyt muuten tippumaan kun oikein riehuu!

Tuesday, March 05, 2013

"Täätä".

"Täätä" niinkuin meijän alle 2-vuotias pimu sanoo iloissaan kun näkee tähden. Siitäpä applikointikuvio pimun Jumpsuitiin. Kaavat Ottobre Design numerosta 4/2012. Olin fiksu ja mittailin kaavaa pimun päälle ennen kankaiden leikkuuta, jolloin tuli selväksi se, että lisää leveyttä kaavaan vaikka kaavat piirsin koossa 98, käytössä nyt on muuten koko 86/92. En kuitenkaan hoksannut mitata niska-haara mittaa. Mutta eipä haitannut, kun jumppari on hyvän kokoinen. Lisäsin hihoihin ja lahkeisiin pituutta 1 cm kasvuvaraa. Kasvuvaran kannalta tuo niska-haara mitta hieman mietityttää. Mutta sen näkee sitten kun pimu kasvaa :)


Meidän perheessä kun kaikki käyttää pääasiassa mustia vaatteita, ja vielä kun äitee saa valita pimullensa vaatteet, niin pitihän se haalari tehdä mustana. Omaa silmää kun paljon miellyttää puna-musta väriyhdistelmät. Vetoketju menee hupun ylös saakka kiinni, mikä onkin pimusta hauskaa! Alkuperäistä kaavaa muuten muutin lisäysten lisäksi sen verran, että vetoketju ei mene toiseen lahkeeseen vaan keskiedussa se kulkee. Tähti applikointi on laitettu myös hupun päälle. Näkyy kuvassa hieman huonosti, mutta kyllä siellä semmonen on :)

Nuo Jumpsuitit kun maksaa uutena kaupassa sen 30-40 euroa, niin on senkin kannalta mukavempi tehdä itse. Ompelunilon lisäksi tulee huima säästö. Tähän materiaalit maksoi yhteensä 15 e :) Materiaalina muuten college ja vuorina musta perustrikoo.

Tein myös vielä yhdet shortsit kesäksi pimulle. Punaista niissäkin ;) Sydänkangas on kirpparilta ostetusta yöpaidasta, josta on tehty viime syksynä myös pipa.

Friday, March 01, 2013

Ommeltua.

Nyt on ollut pieni ompelukausi menossa. Oon haalinut ihania kankaita ja löytänyt uutena ihanana tuttavuutena velourin! Ekaa kertaa ikinä tullut ommeltua velouria!

Tilasin myös itselleni inspiraation kynnyksellä Ottobre Design Kidsin pitkän haaveilun jälkeen ja on tullut muutama vaate sieltä jo ommeltua. Viime vuoden numerosta löytyikin kivat kaavat mm. näihin sortseihin:


Nämä meni kivasti sukkahousujen kanssa sisällä näin talvellakin :) Kuumeisella muksulla nää oli sopivan vähäiset vaatteet ilman sukkiksia, ei noussu lämpö kuumeeksi vaikkei kuumetta alentavia lääkkeitä käytetty! Pitää vaan toivoa, että tämä koko menee vielä ensi kesänä. On meinaan toisetkin sortsit pimulle nyt työn alla!

Samaan hässäkkään ompelin myös siskon pojalle ja tytölle sortsit samoilla kaavoilla. Tytön sortseihin pitää vielä kuminauha lyhentää, menee nimittäin koon 74 sortseissa nyt saman levyinen kuminauha kuin koon 92 sotrseissa. On ihan älyttömän vaikeaa arvioida ensinnäkin sitä mikä koko mahtaa kesällä olla tarpeen ja sitten vielä se kuminauhan mitta!

Meidän pimun sortsit ommeltu velourista, siskon muksuille menevät ommeltu collarista ja taskut  perus trikoota. Näiden kaikkien sortsien ompelun aikana rikoin ensiksi edellistä projektia ommellessa hyvin palvelleen kaksoisneulan ja sen jälkeen kolme tavallista "yksöis-neulaa" kun varastosta ei yhtään kaksoisneulaa enää löytynyt :( Ensimmäisten sortsien ompeluun kulutin huimat kolme tuntia! Toisiin meni enää puolitoista ja kolmansiin yksi tunti :) Ehkei se aika tuosta enää lyhene kun ne neljännet vielä saan paininjalan alle :)

Näillä tunnelmin kesän odotukseen :)